Veel gestelde vragen

Wie verzorgt de begeleiding?

Ik, Sandra Saraber. Na heel wat jaren onderzoek, opleiding en ervaren heb ik ontdekt hoe het leven lichter kan met een magische combinatie van eenvoudige ingrediënten. Het is tijd om die te delen!

Ook ik heb onrust en het ‘even niet meer weten’ ervaren. Als ondernemer, ‘paardenvrouw’ en trotse moeder, kwam ik mezelf regelmatig tegen. Of beter gezegd, ik liep mezelf behoorlijk in de weg.  De dreigende burn-out kon ik nog nét voorkomen. Ik heb lange tijd op wilskracht geleefd, te ver weg bij m’n gevoel.  Fijne dingen kostte me energie, gaven ruis in mijn hoofd en ik werd prikkelbaar. Maar erger nog, het ontnam mij het geluksgevoel van het leven.  Na een carriereswitch van makelaar naar paardencoach kwam ik erachter waar de kracht van mijn sessies zaten: ’ Silence of the Herd” werd geboren en is uitgegroeid tot een tool om de geboren ‘multi-taskers’ te helpen bij het behouden van rust en ruimte in het leven. Ik wil het leven graag blijven vieren en hopelijk ook een keer met jou.

Waarom is de kudde zo heilzaam?

Paarden zijn kuddedieren en ‘samen blijven’ behoort dus tot een van hun overlevingsstrategieën. Zo blijven de paarden samen sterk, in weer-en wind, tegen de vijand en/of ziekte. Verbinden is dus belangrijk! Zodra jij een van hun wordt, tijdens een sessie, voelen zij de behoefte met jou te verbinden, om voor je te zorgen of je te helpen. Je word immers, voor even, lid van de kudde.

Dat ‘zorgen’ gaat feilloos, (bijna) onzichtbaar en veelal energetisch. Ze nemen spanningen van elkaar over en dus ook van jou. Paarden zijn altijd in het hier en nu. Kijken niet hoe je aan je spanning komt, ze helpen je er wel graag vanaf en eigenlijke dus in eigenbelang; een gezonde sterke kudde. Dat is precies de reden waarom zoveel vrouwen zich aangetrokken voelen tot paarden; er wordt voor hen gezorgd en de spanningen verdwijnen zonder dat ze er iets voor hoeven doen.

Wat moet ik me er nu precies bij voorstellen?

Na het moment van uitleg nodig ik jullie uit in de paddock. In de paddock zijn 2 of 3 pony/paarden aanwezig. Je betreedt hun “terrein”. Paarden kunnen in één seconde scannen of jij vriend of vijand bent. Ze zullen voor je vluchten of met je binden. We gaan voor het laatste. Ieder kiest zijn plekje. Er is altijd een wisselplekje vrij. Na een reinigingsritueel en wat lichaamswerk gaan we verstillen. Ik help je om langzaam de stilte in te zakken. Van daar af nemen de paarden het over. Zij zullen je mogelijk komen besnuffelen, bij je komen waken of je juist op afstand houden. Alles hoort erbij en maakt mogelijk iets in je los. Laat het gebeuren en ontvang. Soms loop ik rond ivm veiligheid of een handgebaar. Dat spreekt voor zich. In het reflectiegesprek bespreken we jouw persoonlijke ervaringen en/of inzichten.

Mocht je overvallen worden door emoties of dient er zich iets aan wat besproken moet worden, voel je  vrij om dit direct te bespreken. Als paardencoach ben ik getraind en opgeleid om hier samen naar te kijken.  Voel wat je nodig hebt.  Zie dit programma als uitnodiging te verstillen en probeer de stilte mee naar huis te nemen. Verstillen betekent niet het zwijgen opleggen, wel spaarzaam omgaan met woorden. Het is een cadeau aan jezelf.

Houdt er rekening mee dat stilte soms best even ongemakkelijk zijn. Realiseer je dat ook daar een boodschap achter schuilt. De sessie werkt vaak ook nog wat dagen door vaak op verschillende lagen.

Ik werk bewust met kleine groepen van 2 of 3 mensen in combinatie met 2 of 3 paarden/pony’s. In groepen worden dezelfde intenties namelijk versterkt.  (Boekentip: The Power of 8, Lynn McTaggart, wetenschappelijk onderzoek naar het effect van overeenstemmende intenties in groepsverband).

Waarom vertrekken we in stilte?

Het is misschien even wennen, maar we geven de stilte graag mee naar huis. Ook geeft een vertrek zonder woorden jou de ruimte de sessie op je in te laten werken. Gun jezelf deze ruimte door ook na de sessie nog even in stilte te blijven. Probeer nog even weg te blijven bij woorden of je telefoon.

Mag ik ook praten of bewegen tijdens de sessies?

Je bent vrij om een eigen plekje te kiezen. De meeste mensen zitten. Je krijgt een warm kleed en een kruik bij koud weer. Het is fijn om zoveel mogelijk rust te bewaren, voor jezelf en de andere deelnemers. Zie de sessie als uitnodiging te verstillen niet als verbod om te praten. Als er wat is fluisteren we tegen elkaar.  Zorg goed voor jezelf; beweeg of kies gerust een andere plek als je je niet comfortabel voelt.  

Hoe ziet de kudde eruit?

De 12-voetige kudde bestaat uit een Sharif; Arabisch Volbloed (ruin 20 jaar), Mayra: New Forrest  (merrie 4 jaar), Sjaakie; 1 Shetlander (ruin 19 jaar).  De ruinen leven al 18 jaar bij elkaar in Stroe en de merrie is er sinds een jaar bij gekomen. Zij heeft intussen haar plekje helemaal gevonden tussen de mannen. Ieder heeft zijn/of haar kwaliteit in combinatie met unieke mensen ontvouwd zich dat altijd weer bijzonder samenspel. Helaas hebben we afgelopen zomer afscheid moeten nemen van Jamil (Arabisch Volbloed 14 jaar).

Hoe wordt de kudde gehuisvest?

De kudde woont in het buitengebied van Stroe Gelderland op de Veluwe. De paarden/pony’s hebben 24/7 vrije loop, beschikking over zand-en grasland van 1 ha. Bij slecht weer schuilen ze graag in een van de schuilstallen. De paarden worden niet opgesloten in een stal.

Ik weet niet hoe ik met paarden om moet gaan, is het dan veilig?

Jazeker! Ik gooi je niet voor de leeuwen. Je krijgt vooraf een uitgebreide briefing. De paarden zijn ‘vrij’, dus hebben altijd de keuze/mogelijkheid om bij jou weg te bewegen. Een paard is een vluchtdier, dus in dreigende situaties zal hij vluchten en niet aanvallen. Ik ben de hele sessie aanwezig om ieder z’n veiligheid  te waarborgen. Realiseer je natuurlijk wel dat je met levende dieren te maken hebt.

Is het programma vast omkaderd?

Nee, omdat ‘Silence of the Herd’ een programma is met levende dieren, kunnen er gedurende het programma elementen toegevoegd of weggelaten worden. De mooiste inzichten worden vaak verkregen als er mee wordt bewogen bij dat wat zich aandient.  

Wie is verantwoordelijk in geval van schade of letsel?

Uiteraard heb ik een aansprakelijkheidsverzekering maar ik wil benadrukken dat je voor eigen rekening – en risico de paddock instapt.

Wat neem ik mee?

Zorg voor makkelijke en wat oude kleding die vies mag worden (zand) en vooral makkelijke schoenen, soms is het fijn deze uit te trekken. Denk aan laagjes kleding. Als je stil zit word je sneller koud. Heel belangrijk: zorg dat er geen etenswaren in je zakken zit. De paarden er dol op en dan niet weg te ‘slaan’ en dat lijkt leuk maar kan ook erg verveveld worden. Verder raad ik je af parfum op te spuiten.